Pokerspel

Poker är ett samlingsnamn för mängder av olika spel, inom vilka man kan identifiera ett flertal grupper av pokerspel som alla har väldigt mycket gemensamt. Hur skilda pokerspel dock kan vara från varandra viss det alltid en del väldigt grundläggande aspekter som man kan se som gemensamma nämnare. Här tar vi en titt på några av de vanligaste grupperna inom poker och spelen man hittar däri.

Communitypoker

Community (engelska för samhälle) är en grupp spel där ingen spelare får tillräckligt med kort utdelad till sig själv för att göra en komplett hand. De resterande korten måste istället komma från en gemensam pool av kort som läggs upp på bordets mitt. Texas hold’em är så klart det mest kända spelet i denna grupp, ett spel som i sig finns i ett flertal varianter. Omaha hold’em är troligtvis det näst mest kända communitypokerspelet.

Stötpoker

I gruppen stötpoker hittar vi pokerspel vars gemensamma nämnare är att varje spelare kommer att få en kombination av både öppna och dolda kort. Sjustöt är det populäraste spelet i denna grupp, mer känd för många som seven card stud, men även här kan man finna många varianter. I denna kategori finns också ett av de mer udda pokerspelen, Razz, som går ut på att ha den lägsta handen möjligt.

Mörkpoker

Mörkpoker är spel där varje spelare får alla sina kort dolda från resten av bordet och inkluderar ofta byten av kort. Dessa spel är väldigt vanliga i hemmet men ses inte väldigt ofta i professionell poker eller på nätet. På svenska har vi samma namn för både denna grupp och det vanligaste spelet i den. Detta är många gånger det pokerspel man först lär sig spela, oftast med poäng istället för marker av något slag.