Minecraft – en lekfull sandlåda

Du har förstås inte missat spelet Minecraft från det svenska företaget Mojang. Det vi ska ta en titt på idag är hur ett spel som ser ut som det var gjort på 80-talet kan få tio miljoner spelare och ett stort levande community av hängivna fans.

Minecraft började som ett buggigt och lite halvkonstigt sandlådespel, ett spel utan egentliga mål. Du kunde hacka sönder block, bygga en eller annan ugn och tillverka hackor eller något annat som mer eller mindre bara gjorde det lättare att hacka sönder fler block. En egenskap Minecraft hade däremot var att vem som helst kan skriva egen kod till spelet, så kallade mods. Det finns en lång rad olika mods som tillför olika saker i spelet och den kanske mest populära (som egentligen är en samling av andra moddar) är Tekkit.

I och med moddar som Tekkit ökar möjligheterna nästan oändligt i spelet, Tekkit som får agera exempel tillför möjligheter att i princip skapa fullständiga industrier (helt tillverkade av olika block) med allt från smältverk och pneumatiska rör till solpaneler och datordelar. En av anledningarna till Tekkits popularitet är teamet Yogscast som driver Youtubes 10:e största kanal där de dagligen spelar spel, en av deras allra största serier är The Jaffa Cake Factory där de spelar just Minecraft med Tekkit.

Som spel betraktat är inte Minecraft något som är actionpackat eller ens med svåra gåtor att lösa, det är snarare just en sandlåda där du kan skapa i princip allt vad din fantasi tillåter. Testa får du se.

Om du är intresserad av T-shirten som fanns på startsidan finns den att köpa här.