Lär dig spel via datorn

Allt eftersom att datorer, spelkonsoler och surfplattor har blivit vanligare så har fler och fler klassiska kort och brädspel dykt upp i digitala versioner. Då dessa så gott som alltid har AI som man kan spela mot eller möjlighet att spela online mot andra spelare så är de perfekta sätt att lära sig nya spel på samt testa om det är något man vill investera i och köpa i fysisk form.

Ticket to Ride

Ett spel om järnvägsutbyggnad kanske inte låter speciellt roligt men detta spelet har vunnit stora priser och rapporteras att förra året ha nått 4 miljoner sålda exemplar. Spelet spelas genom att man samlar på sig kort i olika färger för att sedan köpa järnvägsbitar på kartan, desto fler kort av samma färg man har, desto längre sträckor kan man köpa. Spelet börjar med att man får tre destinationsbiljetter. På dessa finns en sträcka mellan två städer samt ett poängtal som man får när man lyckas ta alla delsträckor där emellan och på så sätt koppla ihop städerna. När man väl köpt en sträcka tar man och placerar ut små plastvagnar i sin egna färg för att markera att man har tagit den rälsen, då kan ingen annan ta den. När en spelare har placerat ut alla sina plastvagnar så körs en sista runda och sedan är spelet slut.

Vinner gör den som har högst poäng, detta räknas på tre sätt. Först och främst så får man poäng för antalet vagnar som man har placerat ut på brädet. Sedan får man poäng för de destinationsbiljetter man har lyckats fullfölja och sist får den spelare som har den längsta rälsen bonuspoäng för detta.

Spelet finns som sagt i en digital version som går att köpa både på iPad, Android och på PC via Steam och stöder både spel mot AI och andra spelare online. Väl värt ett test om man är intresserad.

Risk

riskDenna brädspelsklassiker har även den anlänt i digital form. Det har länge funnit kopior online men nu har även en officiell app till iPad som innehåller både spel mot AI men även multiplayerspel på samma iPad. Ni kan med andra ord sitta flera stycken och spela genom att antingen lägga iPaden på bordet, eller genom att skicka runt den mellan er. Otroligt passande för bilresan, så länge föraren inte är med och spelar när han kör.